Bij meststoffen kunnen we een splitsing maken tussen samengestelde en enkelvoudige meststoffen. De naam zegt het al, de samengestelde meststoffen zijn meststoffen met extra toevoegingen. Hierdoor zijn ze bijvoorbeeld speciaal geschikt voor gazon en siertuin. Kalk met bijvoorbeeld zeewier en andere extracten geven een extra impuls aan gazon, border en moestuin. De speciale tuinmest zorgt dat de tuin de nodige voedingsmiddelen krijgt.
Enkelvoudige meststoffen hebben een hoog stikstofgehalte waardoor ze een extra groei stimuleren. We denken dan aan beendermeel (rijke bloei en goede wortelontwikkeling) en bloedmeel voor een sterke groei. Deze meststoffen vallen onder biologische meststoffen.
De meststoffen voor diverse categoriën tuin- en kamerplanten heeft een enorme vlucht genomen. Zo zijn er groei- en bloeipaketten voor druiven, buxus, rozen, orchideeën, hagen, confieren, hortensia’s, klimplanten en fuchsia’s. In deze meststoffen zit de juiste samenstelling aan voedingsmiddelen en mineralen om de planten optimaal te laten groeien en bloeien.
Ook het gazon heeft zeker extra bemesting nodig. Door het wekelijks maaien wordt er veel energie onttrokken aan het gras. Er zijn speciale meststoffen die in de schrale zomermaanden het gazon goed op kleur houden en onkruid tegenhoudt. Het assortiment is zeer uitgebreid, vraag advies aan onze medewerkers.
Goede grond bevat alle voedingsstoffen die planten nodig hebben. Maar niet alle grond is ideale tuinaarde en zelfs de rijkste bodem kan op den duur uitgeput raken. Dan is een extra voedingsgift noodzakelijk. Met deze tips geeft u uw planten en gewassen een uitgebalanceerd groeidieet.
Meststoffen
Mest is er in twee soorten: organische en anorganische. Organische mest is afkomstig van dieren en planten. Bijvoorbeeld koemest, beendermeel of compost. Deze mest werkt langzaam, wat het voordeel inhoudt dat de planten niet kunnen verbranden. Ook draagt organische mest bij aan het verbeteren van de bodemstructuur.
Anorganische mest is kunstmest. Kunstmest producten zijn vaak speciaal samengesteld voor een gebruiksdoel. Daardoor werken ze snel en effectief.
Voedingsstoffen
Zowel organische mest als kunstmest bevat meerdere werkzame stoffen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof (N), kalium (K) en fosfor (P). Stikstof is nodig voor de bladgroei. Een tekort is vaak af te lezen aan een langzame groei en bleke bladeren. Kalium bevordert de bloei en het vormen van vruchten. Een symptoom van kaliumtekort zijn geel of bruin verkleurde bladranden. Fosfor ten slotte is nodig voor sterke wortels. Slechte groei en rood of paars verkleurde bladeren kunnen wijzen op een fosforgebrek. Zowel de hoeveelheid als de onderlinge verhouding van de belangrijkste voedingsstoffen is van belang.
Speciale producten
Bij uw tuincentrum vindt u meststoffen die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van de verschillende planten. Zo is er de bekende vloeibare kamerplantenvoeding, speciale gazonmest, rododendron mest, rozenmest en geraniummest. Uw tuinadviseur informeert u wanneer u welke meststoffen het beste kunt gebruiken.
Wanneer en hoeveel?
Voor het gebruik van meststoffen zijn moeilijk standaardregels te geven. Het hangt immers sterk af van de planten, de grondsoort en hoe intensief u uw tuin gebruikt. In het algemeen kunt u uitgaan van de volgende richtlijnen:
In het vroege voorjaar, wanneer de echte vorst voorbij is, kunt u de borders en de moestuin een goede bemesting geven met een organische mest.
Uw gazon heeft in het groeiseizoen extra bemesting nodig. Ditzelfde geldt voor de rozenperken.
Verse potgrond bevat voeding voor ongeveer 5 weken. Na deze periode moet u uw potplanten elke 2 à 3 weken bijvoeding geven. Ze zullen u belonen met een langere en uitbundigere bloei. Ideaal zijn de voedingstabletten die langzaam oplossen en een langdurige werking hebben.
Een diepgroen gazon zelfs tot diep in de winter, ja zeker, het is mogelijk. In de winter is uw gazon onderhevig aan extreme weersomstandigheden zoals vorst en veel neerslag. Een dichte grasmat in het najaar zorgt ervoor dat uw gazon goed de winter doorkomt.
Gedurende de zomer krijgt het gazon het meestal flink te verduren. Spelende kinderen, droogte en sport zijn maar enkele invloeden die op het gazon inwerken. Na een droge zomer moeten de meeste grasmatten zich herstellen. Kale plekken waar door de droogte en betreding het gras grotendeels is verdwenen, krijgen best een duwtje in de rug om zich vóór de winter weer helemaal te vullen met gras. Een bemesting van het gazon met een aangepaste formule is daarom erg belangrijk.
Ideaal voor een wintersterk gazon is de DCM Organische Gazonmeststof voor het Najaar (NPK 8-4-15). Wanneer uw gazon in het voorjaar een stapje voor heeft, krijgen onkruid en mos minder kans om zich te ontwikkelen.
De speciale formule met voldoende stikstof (N), fosfor voor de wortelvorming (P) en een hoog gehalte aan kalium (K) voor een sterk gazon, werd aangevuld met 3 % magnesiumoxide (MgO) en ijzer voor een diepgroene graskleur. Het extra magnesium en ijzer in deze gazonmeststof garanderen een blijvende diepgroene kleur, de hele winter lang. Het ijzer is gebonden onder de vorm van ijzerchelaat dat geleidelijk vrijkomt, vlekken op tegels of kleding zijn dus uitgesloten.
DCM Organische Gazonmeststof voor het Najaar is verkrijgbaar in zakken van 10 kg en van 20 kg in MINIGRAN® TECHNOLOGY. Dankzij dit unieke ‘propere korreltje’ is deze meststof uiterst gebruiksvriendelijk. Deze meststof is stofvrij en het uitstrooien ervan geurloos en proper. De korreltjes worden niet opgeraapt bij het maaien en verzekeren dankzij de gelijkmatige verdeling een perfect homogene grasgroei en een schitterend groen gazon.
Een jaarlijkse bekalking met DCM Groen-Kalk® zorgt voor een goede zuurgraad van de bodem. Bekalken kan makkelijk in de herfst of zelfs in de winter, het gazon wordt dan toch nauwelijks gebruikt. Een goede zuurgraad van de bodem bepaalt eveneens sterk de algemene conditie van het gazon.
Het is raadzaam bij de laatste maaibeurten het gras iets langer te laten (5 – 6 cm i.p.v. 3 – 4 cm).
Voor de honderden mos soorten die in gematigde streken voorkomen, zijn er weinig die in het gazon lastig zijn. Hiervan zijn de meest voorkomende; Hypnum cupressiforme (en zijn variëteiten); deze heeft groengele tot groengouden kruipende stengels en bedenkt soms grote stukken grond.
Brachythecium rutabulum met heldergroene, kruipende, onregelmatig vertakte stengels, komt voor in slechts gedraineerde gazons. Veratodon pureus met korte recht opgaande stengels en dichte pol vormige groei, wordt veel op arme zure heidegrond aangetroffen. Bryum argenteum is een kussenvormige mos soort die een mooie zilverachtige glans heeft.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd, is de aanwezigheid van mos in het gazon niet noodzakelijk een teken van kalkgebrek. Een mos soort als Hypnum cupressiforme var. Lacunosum groeit van nature op kalkrijk grasland. Andere vormen komen in de natuur op alle soorten grasland voor. Mos komt om verschillende redenen in een gazon. Weinig voedsel in de grond of zwakte van de grasmat door aantasting door ziekten of ongedierte, gebrek aan lucht in de grond, slechte drainage, te dichte schaduw of te kort maaien kunnen stuk voor stuk een zwakke, kale grasmat tot gevolg hebben, die mos de kans geeft zich te vestigen.
Mos kan tijdelijk worden bestreden met mos doder, maar als u de oorzaak van de aantasting niet opspoort en wegneemt, komt het onherroepelijk terug. Bekijk het gazon en stel de oorzaken vast van de slechte groei. Mest voortaan regelmatig als u slechts zelden mestte. Strooi geregeld compost om het vochtgehalte te verbeteren als de grond licht en zandig is. Belucht als de oppervlaktedrainage slecht is en prik diep als de grond door zware betreding verdicht is.
Let op drassigheid in de wintermaanden en controleer de werking van bestaande drainagesystemen of breng een nieuwe drainering aan. Stel de messen van de maaier niet te laag. Kort en vaak maaien kan het gras verzwakken en onkruid en mos een kans geven. Op zeer zure grond zal toepassing in de winter van kalk de zuurgraad iets verbeteren en meestal de aanwezige mossen tegengaan. Bepaal eerst door grondonderzoek of het strooien van kalk zin kan hebben, omdat te veel kalk of kalk als het niet nodig is, de omstandigheden voor grove grassen, klaversoorten en andere onkruiden kan verbeteren en de groei van fijnere, meer gewenste grassen kan onderdrukken. Als kalk nodig is, geef dan 60 g per m².
Als mos lastig is in de grasmat onder bomen, kan er vaak weinig aan worden gedaan. Het oplichten van de boomspiegel (de ruimte direct rond de stam onder de kroon) door het wegnemen van de onderste takken zal meer licht toelaten, maar de groei van de grasmat zal wel slecht blijven als de grond licht en droog is en vol wortels zit. Een blijvende oplossing voor dit probleem is de vervanging van het gras op die plek door schaduw minnende bodembedekkers.
De meeste sporen die in de zomer vrijkomen, geven het mos de kans zich uit te breiden in gazons waar het gras zwak en dun is. De sporenkapsels ontwikkelen zich meestal hoog boven het blad en zullen op een goed gemaaid gazon niet veel kans krijgen om rijp te worden. Mossen kunnen echter ook vegetatief vermeerderen en alleen al maaien of harken kan het mos over het gazon verdelen. Gebruik bij het maaien daarom liefst altijd een opvangbak en hark naar het centrum van de mos plekken toe.
Het meeste mos groeit hard bij koel en vochtig weer in de herfst en het voorjaar. Dat zijn de beste perioden om chemische mos doder toe te passen. Een mengsel van ammoniumsulfaat, ijzersulfaat en kalk vrij zand is vele jaren het middel geweest om mos te doden en het is nog steeds een goed middel om het mos binnen de perken te houden. De werking van diverse merkproducten berust op deze stoffen. Een goede formule is drie delen ammoniumsulfaat, een deel gecalcineerd ijzersulfaat en drie delen middel grof kalk vrij zand (geen zand dat bij de bouw wordt gebruikt). Gebruik 120 g per m² bij mooi weer, liefst op een vochtige, dauwrijke ochtend met een mooie dag in het vooruitzicht. Geef het gazon 48 uur later water als het niet heeft geregend. Hark een of twee weken later zorgvuldig het zwarte, dode mos weg. Dit middel werkt niet op lange termijn, maar het stimuleert de groei van het gras, vooral in het voorjaar.
Mos doder met ijzersulfaat (meestal ferro sulfaat genoemd) als voornaamste actieve stof zijn in klein verpakking onder diverse merknamen voor particulieren beschikbaar. Deze worden het meest gebruikt. Deze stof zit ook in de kant-en-klare gazonmengmeststoffen die tevens een mos dodende werking op de verpakking vermelden.Mos in uw gazon?
In het voorjaar worden willen we allemaal weer naar buiten en verlangen we naar een fris voorjaar en een kleurige zomer. De potten op terras en balkon zijn vaak als eerste aan de beurt. Het is verstandig om dan de juiste producten te gebruiken om verzekerd te zijn van veel groei en bloei plezier.
Planten op het balkon en terras staan meestal in potten. Planten in potten hebben het relatief zwaarder dan planten in borders. Door de beperkte ruimte in potten kan er makkelijk een tekort ontstaan aan water en voeding. Voor deze planten is een goede verzorging dus extra belangrijk.
Drainage in potten is erg belangrijk. Voor een goede waterhuishouding adviseren wij om onderin de pot een laag van 3 tot 4 cm hydrokorrels te doen.Gebruik een grond, liefst met voeding voor 6 maanden en die veel water vast kan houden. Pokon Terras- en Balkon Potgrond is hier een goed voorbeeld van. Dit soort hoogwaardige potgronden zijn weliswaar wat duurder, maar in verhouding tot de prijs van planten en het extra plezier dat u van uw planten zult hebben zeker waar voor uw geld.
Naast een goede grond hebben terras- en balkonplanten behoefte aan een goede voeding. Als u een standaard potgrond gebruikt, zal deze voor ca. 2 maanden voeding bevatten. Daarna is het zaak om de planten bij de voeden met een goede voeding. Hierin zijn afhankelijk van persoonlijke voorkeuren meerdere mogelijkheden.
Compost is een waardevolle meststof en een fantastische grondverbeteraar. U kunt compost kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken van uw groenten- en tuinafval. Het composteren gaat vanzelf, al kunt u wel een handje helpen. Met deze tips heeft u snel resultaat van uw composthoop.
Opzetten
Compostering is een natuurlijk proces, dat afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden, korter of langer duurt. Door het gebruik van speciale compostbakken die u bij uw tuincentrum kunt kopen, blijft het overzichtelijk in de tuin en wordt het proces van compostering versneld. Maar ook een losse composthoop werkt snel, als u de volgende regels in acht neemt.
Kies een plaats waar redelijk wat zon komt, want warmte versnelt het proces. Begin met een laag luchtig afval en maak grote stukken klein. Werk er wat tuingrond door en strooi er, als de laag zo’n 20 cm dik is, wat compostmaker over.
Dan weer een laag van 20 cm, compostmaker erover enz. tot de composthoop een meter hoog is.
Nu kunt u hem afdekken met gras of gatenfolie en de natuur zijn werk laten doen.
Wat kan er op de composthoop?
Bijna al het tuin- en keukenafval zijn geschikt om te composteren. Hoe kleiner u het afval maakt, des te sneller zal het proces verlopen. Takken dienen eerst versnipperd te worden. Hiervoor zijn hakselaars te koop. Coniferenafval verteert heel langzaam, dus dat kunt u beter niet op de hoop gooien. Vermijd ook sinaasappelschillen en grote hoeveelheden gras. Een algemene richtlijn: gooi nooit teveel van één materiaal op de composthoop, maar gebruik verschillende soorten afval door elkaar.
Compostversneller en kalk
Bij uw tuincentrum vindt u verschillende compostversnellers. Dit zijn middelen die actieve micro-organismen bevatten die het composteringsproces aanzienlijk vlugger laten verlopen. Ook een laagje kalk tussen de verschillende lagen afval heeft een gunstige invloed op de compostering. Op deze manier geholpen, zal uw composthoop na zo’n week of acht mooie, zwarte grond leveren.
Omzetten
Als u de composthoop een paar keer omzet – de bovenste lagen naar onderen werkt – versnelt u het composteringsproces. Is de hoop te droog, dan kunt u wat water toevoegen.
Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over compost maken wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.
De verschillende planten stellen verschillende eisen aan de grond, maar allemaal hebben ze voedingsstoffen nodig. Omdat u de grond van uw tuin niet voor het kiezen heeft, kunt u de planten kiezen die zich er het best thuis voelen. Of de grond verbeteren. Met deze tips haalt u het beste uit de bodem.
Grondsoorten
Vanuit het standpunt van de tuinbezitter zijn er verschillende grondsoorten. Ze zijn in te delen naar het percentage zand en klei en naar de pH-waarde (zuur of kalkrijk).
Zand
Goed waterdoorlatend en gemakkelijk te bewerken. Omdat zandgrond gemakkelijk uitdroogt, kunt u de structuur verbeteren met compost en organische meststoffen.
Klei
De fijne gronddeeltjes kleven aan elkaar. Kleigrond is rijk aan voeding, maar lastig te bewerken. Zand, compost en tuinturf verbeteren de structuur.
Zavel
Een mengsel van klei en zand. Prima tuingrond, die nog beter wordt met compost.
Veen
Vochtige, zure grond die goed gedraineerd zal moeten worden. Veen vraagt om veel mest en heeft kalk nodig om de zuurgraad omlaag te brengen.
Löss
Perfecte tuingrond, die jammer genoeg alleen in Zuid-Limburg voorkomt.
Grondanalyse
Een kenner ziet aan zijn planten aan welke voedingsstoffen ze gebrek hebben.Maar natuurlijk is het beter gebreken op te heffen voor u tot planten overgaat. Als u uw tuinadviseur een paar grondmonsters geeft uit verschillende delen van uw tuin, maakt hij een grondanalyse voor u en kan hij u precies vertellen welke voedingsstoffen moeten worden aangevuld.
Grondverbetering
Spitten is een goede manier om de grond los te maken. Tijdens het spitten kunt u meteen compost en gedroogde stalmest door de toplaag heenwerken. Bij uw tuincentrum vindt u ook een reeks biologische meststoffen die bestemd zijn om bepaalde tekorten aan te vullen. Nog gespecialiseerder zijn de kunstmeststoffen. Ze hebben vaak een specifieke samenstelling voor een bepaalde plantenfamilie. Zo zijn er speciale meststoffen voor rozen, voor coniferen en voor uw gazon.
Groenbemesting
Een makkelijke en goedkope manier van bemesting, die vooral in de moestuin wordt toegepast. Na de oogst spit u de achtergebleven plantenresten gewoon onder. Als ze verteren, verrijken ze de grond met voedingsstoffen voor hun opvolgers.
Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer wilt weten over uw tuingrond en de manieren om deze te verbeteren. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.